HÄR HITTAR DU SVAR PÅ DE VANLIGASTE FRÅGORNA


Kontakta kundtjänst om du inte hittar svaret på din fråga

TRANSPORT OCH AVHÄMTNING
Var hämtar jag mitt föremål?
Inropade föremål avhämtas i vår kundtjänst under våra ordinarie öppettider.
Hur snart skall avhämtning ske?
Avhämtning skall ske senast 7 dagar efter köpet.
Om inköpt gods ej kan inhämtas inom 7 dagar efter köpet måste Karlstad - Hammarö Auktionsverk ovillkorligen underrättas om detta. Om inte detta sker uttages en förvaringsavgift på 40 kr inkl.moms/objekt och dygn.
Karlstad - Hammarö Auktionsverk kan magasinera inköpt gods om det hämtas inom rimlig tid. Kostnaden för detta är individuell och avtalas från fall till fall.
Kan jag be en kompis eller ett ombud att hämta mina föremål?
Javisst, det går alldeles utmärkt. Meddela oss vem som skall hämta samt se till att personen har med sig fakturanumret (för ett vunnet föremål) eller kontraktsnumret (för uthämtning av osålt föremål) och att de kan legitimera sig.
Hur beställer jag transport?
För att vi ska kunna sköta ert ärende så snabbt som möjligt ber vi er kontakta oss via e-post om önskemål om frakt, det går också att ringa kundtjänst, vi återkommer sedan med kostnadsförslag.
Vad skickar ni?
Vi skickar tavlor och småsaker med Schenker och Bussgods.
För möbler, kristallkronor och övriga varor vi inte kan skicka rekommenderar vi:
Karlstad Express
Wermlandsflytt
JH Transport
Hur lång tid tar transporten?
Transport tar oftast 1-2 veckor.
Skickar ni utomlands?
Ja, vi kan skicka utomlands med Schenker. Till Finland kan vi även skicka med Bussgods.
Kan jag slå ihop transporten av flera föremål?
Ja, kontakta oss så försöker vi lösa det så smidigt som möjligt.
Vid transport, ingår försäkring?
Ja, upp till 50 000 SEK med Bussgods.
Ingen försäkring gäller för transport med Schenker eller Posten

BETALA
Hur betalar jag?
Betalning görs till Bg 5083-8424.
Betalningsuppgifter kan hämtas från ”Min sida” på hemsidan. Det framgår också av det e-mail som skickas i samband med köpet. Vid betalning via bankgiro och Internet skall objektets nummer anges.
Vid betalning via Bankgiro skall inbetalning ha kommit Kundtjänst tillhanda före avhämtning kan ske. Registrering av inbetalning via bankgiro sker normalt 2-3 arbetsdagar efter inbetalning.
Betalning kan även ske i visningslokalen i samband med hämtning. Vi tar emot bankkort.
Karlstad-Hammarö Auktionsverk accepterar ej Amex och Diners kreditkort, utländska checkar eller eurocheckar.
Vilka är era betalningsvillkor?
Om betalning inte erlagts inom sju (7) kalenderdagar efter auktionen äger Karlstad-Hammarö Auktionsverk rätt att kräva att köpet fullgörs och kräva dröjsmålsränta motsvarande diskontot med tillägg av 8 % samt en påminnelseavgift om 40 kr inkl. moms per inköpt objekt.
Hur kan jag se att min betalning är mottagen?
På "Min Sida" under länken Fakturor kan du se när betalningen registrerats.

DITT KONTO
Hur blir jag kund hos Karlstad-Hammarö Auktionsverk?
Klicka på Bli kund. Fyll i formuläret, följ därefter instruktionerna i det mail som skickas till dig.
Du kan också kontakta vår kundtjänst så hjälper de till med kundregistreringen.
Jag har glömt mitt lösenord. Hur får jag ett nytt?
Klicka på Logga in, klicka därefter på Glömt lösenord. Fyll i din e-postadress och klicka på Skicka Du får omgående ett e-postmeddelande med uppgifter om hur du skaffar ett nytt lösenord.
Hur ändrar jag mina person- och kontaktuppgifter?
Under "Min sida" – Kunduppgifter kan du ändra uppgifterna.

ORDLISTA
Vad är utropspris?
Utropspriset är ett slags försiktig marknadsvärdering baserat på tidigare försäljningar.
Auktionens utropspris begränsar inte vilka belopp du får bjuda. Du kan bjuda lägre eller högre belopp, och auktionen kan sluta på ett pris under eller över utrop.
Vad är bevakningspris?
Bevakningspris kan även kallas reservationspris.
Ett bevakningspris är ett pris under vilket säljaren inte säljer sitt föremål. Detta pris är alltid lägre än eller lika med utropspriset.
Vi tar emot bud under bevakningspriset men de kan inte vinna auktionen.
Om du har det högsta budet men det visas en notis att bevakningspriset ej är uppnått, och ditt bud visas i rött, betyder det att ditt bud är under bevakningspriset. Du vinner isåfall inte auktionen när den avslutas.
När ditt bud inte är rött, och det inte visas en sådan notis, vinner du auktionen om du har det högsta budet när den avslutas.
Om du lägger ett maxbud på bevakningsprisets belopp eller högre blir ditt ledande bud samma belopp som bevakningspriset. Om du är den första att bjuda på en auktion med bevakningspris 1000 SEK och ditt maxbud är 2000 SEK, så blir ditt ledande bud alltså 1000 SEK. Om föremålet inte har något bevakningspris hade ditt ledande bud blivit 50 SEK på vanliga auktioner och 300 SEK på Kvalitetsauktioner, det lägsta möjliga budbeloppet.
Bevakningspriset är dolt tills dess att det uppnåtts. Du kan alltså inte veta beloppet förrän någon bjudit så högt.
Vad är följerätt?
Följerätt kallas även droit de suite eller konstnärsavgift.
Enligt lagen om upphovsrätt (Sverige: 1960:729) samt EG-direktiv (2001/84/EG) tillkommer en avgift vid vidareförsäljning av konstverk och brukskonstverk. Den är en upphovsrättslig ersättning till konstnären (upphovsmannen) under dennes livstid och därefter till dennes arvingar under sjuttio år efter det år då konstnären avled.
Avgiften beräknas på klubbat pris och betalas på köparfakturan.
Beloppet är 5 % av klubbat pris. Läs mer på Bildupphovsrätts webbplats.
Vad är maxbud?
När du bjuder på en auktion fyller du i ditt maxbud. Maxbudet är det belopp du som mest kan tänka dig att betala just nu.
Karlstad-Hammarö Auktionsverks automatiska budsystem bjuder lägsta möjliga belopp åt dig hela tiden, men aldrig högre än ditt maxbud. Så det bud som är lagt för din räkning just nu kan vara lägre än ditt maxbud. Ditt maxbud kan du se under "Min sida" Aktiva bud.
Om du är den första att bjuda på en auktion utan bevakningspris så kommer budsystemet att bjuda 50 SEK på vanliga auktioner och 300 SEK på Kvalitetsauktioner, det lägsta möjliga budbeloppet.
Om du bjuder på en auktion med bevakningspris så kommer budsystemet försöka bjuda lika högt som bevakningsprisets belopp, så att du kan vinna auktionen. Men den bjuder aldrig högre än ditt maxbelopp.
Om någon bjuder emot dig försöker budsystemet bjuda ett budsteg högre så att du kan vinna auktionen. Men den bjuder återigen aldrig högre än ditt maxbelopp.
Under auktionens gång kan du när som helst ändra ditt maxbud genom att bjuda ett annat belopp. Även om du höjer ditt maxbud kommer du aldrig att bjuda mot dig själv.
Du kan också sänka beloppet, men aldrig lägre än det högsta beloppet som budsystemet redan bjudit.
Om två budgivare hamnar på samma bud vinner den som lade eller ändrade sitt maxbud tidigast. Så det är en bra idé att lägga sitt högsta maxbud så tidigt som möjligt

KÖPA
Hur lägger jag bud på en nätauktion?
För det första måste du vara registrerad som kund och inloggad på karlstad-hammaroauktionsverk.com. Registrera dig eller logga in vid behov.
På varje föremål visas ett utropspris. Det är en försiktig värdering från auktionshuset, men du får bjuda både högre och lägre.
Det första budet som läggs i en auktion måste vara minst 50 SEK på vanliga auktioner och 300 SEK på Kvalitetsauktioner. Det är lägsta tillåtna belopp.
Inne på föremålssidan finns en ruta där du kan välja bud ur en budstege. Om du vill bjuda lägsta möjliga belopp är det redan ifyllt, och du behöver bara klicka på "Lägg bud". Eller så kan du välja ett högre belopp, det du som mest är beredd att betala för föremålet. Vi bjuder därefter åt dig, så förmånligt som möjligt, upp till maxbudet. Läs mer om hur maxbud funkar.
När du lägger budet får du upp en bekräftelseruta där du antingen bekräftar budet eller klickar "Avbryt" för att återgå till föremålet utan att lägga bud.
Om du lägger bud när det återstår mindre än 2 minuter av auktionen så förlängs auktionen med ytterligare 2 minuter.
Om det står att bevakningspriset inte är uppnått så kan det högsta budet just nu inte vinna. Bevakningspriset är det lägsta priset som säljaren går med på att sälja föremålet för.
Du får mail om du blir överbjuden. Du kan också följa dina budgivningar under "Mina sidor".
När du följer budgivningen på Karlstad-Hammaroauktionsverk.com, glöm inte att uppdatera sidan då och då för att se aktuell tid kvar och högsta bud.
När du vunnit en auktion får du ett mail med instruktioner om hur du betalar din faktura och hämtar ut föremålet.
Varför förlängdes auktionen när jag lade ett bud?
Om någon lägger bud när en nätauktion har mindre än 2 minuter kvar så förlängs auktionen med ytterligare 2 minuter. Detta för att ge andra budgivare en chans att lägga sitt motbud.
Exempel: Auktionen slutar klockan 20:00:00.
Du lägger ett bud 19:57:40, när det är lite mer än 2 minuter kvar. Ingen förlängning sker.
Du lägger ett bud 19:59:10, när det är mindre än 2 minuter kvar. Auktionen förlängs med 2 minuter. Ny sluttid blir 20:02:00.
Samma auktion kan förlängas flera gånger, om föremålet varje gång får ett bud inom de sista 2 minuterna.
Auktioner kan förlängas med 24 timmar eller längre vid tekniska problem.
Varför blir jag överbjuden direkt?
Den som bjuder på en auktion kan skriva in ett maxbud, det högsta de kan tänka sig att bjuda. Sen lägger vårt budsystem automatiskt lägsta möjliga bud upp till det beloppet.
Om budgivare A till exempel lagt ett maxbud på 1 000 SEK så lägger budsystemet det lägsta möjliga första budet 50 SEK på vanliga auktioner och 300 SEK på Kvalitetsauktioner.
Om du sedan bjuder 500 SEK så kommer budsystemet att omedelbart bjuda 550 kr åt budgivare A. Bjuder du 600 SEK så bjuder budsystemet direkt 650 SEK.
Om du däremot bjuder till exempel 1 100 SEK så får inte budsystemet gå högre, och då blir du inte längre överbjuden.
Du kan inte veta vilket maxbud budgivare A har förrän budgivningen når upp till det beloppet och du ser att det inte läggs fler automatiska bud.
Du kan förstås skriva in ett högre belopp själv och på så vis automatiskt bjuda över andras bud upp till beloppet.
Varför visade inte sidan när ett nytt bud kom in?
Som på de flesta webbplatser måste sidorna uppdateras för att se aktuellt tillstånd. Budhistoriken ändras inte av sig själv när en sida är öppen.
Objektsidan, och därmed budhistoriken, uppdateras automatiskt var 30:e sekund när internetuppkoppling finns.
Vad händer om jag blir överbjuden?
I slutskedet av en auktion är det säkrast om du hela tiden följer budgivningen på karlstad-hammaroauktionsverk.com.
Vi skickar även ut e-postmeddelanden om att du blivit överbjuden men kan inte garantera att dessa kommer fram.
Kan jag ångra mitt bud?
Nej, bud är bindande enligt våra användarvillkor.
Att ta bort ett bud kan leda till att en annan budgivare plötsligt blir ledande. Den budgivaren kanske redan köpt ett likadant föremål någon annanstans. Att ta bort bud skulle också kunna skapa misstankar om budtrissning.
Gäller ångerrätten hos er?
Den försäljning som sker via onlineauktioner omfattas av ångerrätt enligt lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. 14 dagar gäller vid vinnande bud på onlineauktion.
Vad kostar det att köpa via Karlstad-Hammaroauktionsverk.com?
Köpprovisionen, d.v.s. den avgift som du betalar, är 22,5% samt 30 SEK inklusive moms. Avgiften läggs till det vinnande budbeloppet.
Om du t.ex. vinner en auktion med ett bud på 1000 SEK så tillkommer 225 SEK köparprovision och 30 SEK slagavgift. Totalbeloppet blir då 1 255 SEK.

SÄLJA
När publicerar ni föremål?
Detta sker löpande, ofta flera gånger per dag. Det kan dock finnas andra orsaker till att ett föremål inte är publicerat. Kontakta inlämningen så kan de svara på varför föremål inte blivit publicerade.
Vad gör ni om mitt föremål inte blir sålt?
Om inget bud lagts på objektet kan inlämnaren hämta tillbaka det inom 1 vecka, därefter skänkes föremålet till välgörenhet. Om bevakningspriset inte uppnåtts kan varan läggas ut till försäljning på nytt då med ett ändrat bevakningspris.
Karlstad-Hammarö Auktionsverk tar inte ut någon avgift för osålda föremål.
Vad kostar det att sälja via Karlstad-Hammarö Auktionsverk?
Försäljningskostnader varierar beroende på typ av föremål. Kontakta inlämningen för närmare besked.


LARS LERIN såld för 196 000 kr
Inlämning pågår till nästa kvalitetsauktion
MYNT
Just nu stor efterfrågan på mynt, smycken, fickur